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Question Answer 
Do 504 Plans transfer to new schools? 
Does the receiving school have to go 
through its own 504 process? 

Yes. 504 Plans are recognized at all schools receiving Federal funding and are 
transferable nationwide. Upon enrollment at a new school, consideration must 
be made whether the current plan can reasonably be implemented. A 504 
review meeting may be conducted to determine whether a revision is necessary. 
Bul-4692. p. 20 

To what extent is the amount of 504 
Plans at a school considered/included in 
the District’s Student Equity Needs Index? 

Students eligible under Section 504 are general education students; therefore, 
504 Plans are not targeted as an indicator of need in the index. 

Would you suggest sending an 
assessment plan for 504 and SPED if both 
are being considered simultaneously? 

Yes. Considering special education and Section 504 eligibility, both procedures 
must be followed to meet Child Find requirements. Bul- 
4692. pp. 8-9 

You mentioned that a question at the 
meeting will be, “Does this student have a 
disability.” Does that mean 1 of 13 IDEA 
Disability classifications? Or that s/he has 
a general disability that impacts one of 
the major life activities?  

During the Section 504 Evaluation process, there are two questions: 1) Does the 
student have a disability based on the Section 504 definition; and 2) Does the 
student require accommodations to access programs and activities? The 504 
evaluation begins before the meeting and involves collecting information 
through teacher observations and parent input. Bul-4692. p.4, 10-13 

Must a parent consent to the 504 plan? 
Do we only need one signature to 
implement? What if divorced parents 
with joint custody and educational rights 
disagree? 

Consent is preferred and required for a school to be legally responsible for 
implementation; however, many accommodations can be made without 
consent in situations that don’t require parent cooperation (good teaching). 
Only one signature must be obtained for purposes of implementation, even when 
both parents have educational decision-making rights. Schools are advised not to 
get involved with issues regarding parental disagreements; therefore, provide the 
parent with procedural safeguards. Bul-4692. pp.14, 18 

Who makes up the 504 team? 
Should the resource specialist teacher 
(RST) be a part of the team? 

Federal law requires that “knowledgeable persons” of the student, evaluation 
information, and/or the accommodations/services comprise the Section 504 
team. Consult with your school administrator. LAUSD requires certificated 
personnel to participate, including at least one of the student’s teachers and a 
nurse for medical related disabilities as appropriate. Bul-4692. p. 11 

For a student with a 504 plan who needs 
a manifestation determination (MD): 
After 10 days – would we use the same 
questions/forms as our special education 
MD meetings? 

The LAUSD 504 form includes the questions to ask during a manifestation 
determination meeting (Section 504 Evaluation, Page 7). Bul-4692. pp. 21-22 

If you suspect a disability due to 
academics, etc., but that hasn’t been 
verified through an assessment, on the 
504 plans, what do you write on the 
“Physical/Mental Impairment” line? 

The symptoms of the disability (when no formal diagnosis can be confirmed) 
should be documented on the “Physical/Mental Impairment” line, i.e., attention, 
socialization, campus access, Type II Diabetes, etc... Bul-4692. pp. 3-4 

Are we required to review the 504 plan 
annually, similar to IEPs? 

No. The 504 Plan must be reviewed at least every three years, when requested, 
or when changes need to be made (e.g., disability manifests in another way, 
health needs change, accommodations needed change, student changes school 
levels or schools.) Bul-4692. p.20 

If the student’s disability (i.e., hemophilia) 
doesn’t impact academics, but another 
disability does, can they have both an IEP 
and a 504? 

If a student qualifies under special education, all services and support should be 
provided under IDEA and documented in the IEP. Relevant present levels 
regarding the additional disability, related needs, and accommodations to 
address those needs can be incorporated into the IEP. Bul-4692. pp. 6-9 
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If a student has a hearing loss and ½ 
requires special equipment or service (i.e., 
FM System or ASL interpreter) as 
accommodations but does not require an 
IEP, are low incidence (LI) funds available 
to use to pay for those items/services? 
If a child has an IEP, LI funds can be used 
for these things. Is this also 
true if a child has a 504 plan? 

If the student isn’t eligible under IDEA (special education), the school must 
determine the available general education funding source to provide the 
required support. Currently, 504 services are not funded under special 
education. A special education assessment would be warranted to make the 
eligibility determination regarding whether a student has a disability and 
requires special education related aides and services. Bul-4692. pp. 6-9 

What does an evaluation look like? What 
actual assessments are required? 

The 504 Evaluation process involves reviewing data already available (e.g., 
cumulative records, language surveys, progress reports, standardized test 
results, discipline records, attendance records, health records, student portfolios, 
prior special education information), including teacher observations, parent 
input, program/campus access and does not require individual assessment. The 
forms to use for evaluation are Parent Input, Teacher Observation, and any 
additional information that may be provided. Individual assessment is not 
required under Section 504. Bul-4692. pp. 6-12 

When a parent requests an evaluation for 
special education, would a 504 
evaluation suffice? 

No. When a parent requests a 504 or special education evaluation, the school 
must respond to both in writing, resulting in either a 504 evaluation/special 
education assessment, or both, or a written denial (prior 
written notice). Bul-4692. pp. 6-12, 20 

Please differentiate between Section 504 
Plan and Student Support and Progress 
Team (SSPT). What further 
accommodations would we offer at 504 
that we didn’t at SSPT? 

Section 504 is a federal civil rights statute that protects students from disability 
discrimination/harassment, ensures equal access to programs/activities, and 
provides FAPE; however, SSPT is a general education intervention afforded to all 
students who exhibit a pattern of difficulty accessing grade level core curriculum 
standards. Note: An SSPT meeting may not be held in lieu of a request for either 
Section 504 or special education evaluation. BUL-4692 pg. 6 

For additional information regarding SSPT, please refer to BUL-6730.1 (A Multi-
Tiered System of Support Framework for the Student Support and Progress Team). 

Should Teacher Evaluation Forms be 
uploaded into Welligent? 

 
Should the Parent receive a copy of the 
Teacher Evaluation forms with completed 
paperwork? 

Yes. Upon completing each Section 504 evaluation, a complete set of Section 
504 documents, including supplemental pages and forms with signatures, must 
be uploaded and attached to each student’s Section 504 record. REF-6241 

 
Following the Section 504 Evaluation Meeting distribute the following 
documents to parents (BUL-4692 pp. 17-18): 

• “Section 504 Evaluation” (Page 7) 
• “Section 504 Plan” (Page 8) if applicable 
• “Notice of Section 504 Eligibility Determination” (Page 9) 
• “Section 504 Parent Procedural Safeguards” (Page 2) 

 
If requested, parents have a right to examine their child’s pupil records and to 
receive copies within five business days after the parent's request, either orally or 
in writing. Please refer to BUL-6887.1 for additional specific 
information. 

What should we do when Internet 
Explorer has been removed from our 
operating system at our school site? 

Please consult your school administrator (Principal) regarding site-specific 
operating system questions. 
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If the counselor is also an administrative 
designee, does the principal also have to 
attend the 504 meeting? 

 
Can you have dual roles during a Section 
504 meeting (i.e., case carrier/admin 
designee)? 

No. Federal law requires that “knowledgeable persons” of the student, 
evaluation information, and/or the accommodations/services comprise the 
Section 504 team. LAUSD requires certificated personnel to participate, 
including at least one of the student’s teachers and a nurse for medical-related 
disabilities as appropriate Bul-4692. p. 11. 

 
You may have a dual role during a Section 504 meeting (i.e., admin 
designee/case manager) in certain circumstances. 504 Teams at each school 
will vary depending on resources (staff) available at a given school. Generally, 
the team may consist of a Section 504 designee/case manager, parents, 
teacher, nurse (if medical-related disability), student (if age appropriate), and 
other suitable personnel. Consult with your school administrator. 

It will be very helpful if you provide step-
by-step training in Welligent as many of 
us have problems. 

Please refer to REF-6241 for specific (detailed) technical support involving the 
Welligent 504 Module. 
Contact the OSCR at 213-241-7682 for additional technical support. 

How do you print 504s that are already 
in the system? 

From the Welligent 504 Module, the forms can be printed. Refer to REF-6241. 

If a student who has been chronically 
absent from school for consecutive years 
is failing classes and the Parent requests a 
504, how do we determine if he qualifies? 

To determine if a student qualifies for Section 504 Plan (accommodations), you 
need to determine the following 

1. Determine if the student has a disability (physical/mental impairment) 
2. Determine if the disability substantially limits a major life activity. 

Attendance is not a disqualifying factor for Section 504. (BUL 4692, pp 12- 
14): 

If a Section 504 evaluation is deemed as 
not appropriate, should this be 
documented in Welligent? Also, does a 
team determine if evaluation is 
appropriate? 

Yes. If the referral is not appropriate (i.e. student is receiving special education 
services or the student is not suspected of having a disability), the 
administrator/designee must provide parents a written notice, “Response to the 
Request for Section 504 Evaluation” (Page 3) to inform them of the school’s 
decision. Provide the parent's appeal rights (included in the Response letter), 
BUL-4692, pp. 7, 10. 

 


